Hem » Kontraktstillverkning av industriell elektronik i Sverige

Kontraktstillverkning av industriell elektronik i Sverige

Sverige är ett ledande land inom mycket men hur ligger vi egentligen till med kontraktstillverkning inom industriell elektronik. Är Sverige en nation att räkna med i denna bransch? Eller är det långt kvar tills man kan tävla med de stora namnen i branschen? Det kommer vi titta närmare på i denna artikel. Fortsätt läs om du vill veta mer.

Hur ser Sveriges omsättning ut?

Denna bransch heter på engelska electronics manufacturing services och även om det finns en del fabriker i Sverige så är landets totala omsättningen inte särskilt stor. År 2017 omsatte Sverige 2,7 % av den Europeiska marknaden. Det finns ett 70-tal företag i Sverige inom denna bransch men det är bara fyra av dem som har en omsättning värd att tala om. De omsätter mer än 50 miljoner euro om året. Det kan jämföras med till exempel Spooniker Ltd inom casinobranschen som omsatte 8,5 miljarder kronor under 2018. De ligger bakom flera kända sajter som Unibet och Storspelare. Om du vill spela samtidigt som du är ute och går eller på bussen kan du testa Bingo.com bingo i mobilen som också drivs av just Spooniker Ltd.

De största företagen i Sverige

Så vilka är då de största företagen i Sverige? På en solklar förstaplats kommer Enics som du kan läsa mer om i en annan artikel här på hemsidan. De är nämligen inte bara störst i Sverige utan ett av de mest framgångsrika EMS-företagen i världen. Deras svenska fabrik är belägen i Västerås. På en andraplats kommer ett företag som heter Orbit One AB och de säger själva att de är en kontraktstillverkare som tänker på ett annorlunda och konventionellt sätt. De finns på två ställen i Sverige, Stockholm och Ronneby. De fokuserar på fyra olika segment varav den professionella kunden och komplexa nätverk är två av dem.

På en tredjeplats kommer Scanfil AB. De är ett internationellt företag och även de har två fabriker här i Sverige. Den ena ligger i Vellinge i Malmöområdet och den andra i Åtvidaberg. De har också fabriker i bland annat Tyskland, Finland och Estland. De fokuserar på att finnas där under en produkts hela livscykel och har också ett stort miljöfokus på allt de gör. De fjärde största bolaget i Sverige heter Kitron AB och håller till i Jönköping. De är från början ett norskt företag som har sitt huvudkontor i staden Asker i Norge. De har idag sju olika fabriker och över 1 700 anställda. Kitron erbjuder inte bara tillverkning och reparation utan har också hand om försäljning och logistik. Deras tre grundpelare för företaget är ansvarstagande, innovation och engagemang. Sist ut bland topp fem hittar Hörberg Petersson Tronic som finns i Ljungby i Småland. De har sedan starten satsat på långvariga och kostnadseffektiva samarbeten med sina kunder. De värdesätter att leverera perfekta lösningar inom budgeten och den utsatta tiden.

Hur ska Sverige göra för att bli mer konkurrenskraftiga i framtiden?

Så det vi kan se när vi tittar på dessa siffror är att Sverige inte riktigt är något land att räkna med inom just kontraktstillverkning inom industriell elektronik. Det finns en del framgångsrika företag här men de är alla del av en större internationell kedja. Sverige är alltså bara en av många fabriker som företaget styr över. Kanske borde man snegla mer på Norge som ökade sin omsättning genom att flytta en del av sin produktion till Baltikum.