Hem » Vad gör en kontraktstillverkare av industriell elektronik

Vad gör en kontraktstillverkare av industriell elektronik

Har du hört talas om kontraktstillverkare av industriell elektronik? Om du svarar nej behöver du inte vara orolig då det är många som förmodligen skulle säga samma sak. Dock är det en bransch som i högsta grad påverkar din vardag till exempel via transporter och energi. Men vad är det egentligen en kontraktstillverkare inom denna branschen gör? Det är en bransch som har utvecklats väldigt mycket under de senaste åren och de flesta företag erbjuder idag en helhetslösning där de har hand om allt från att skapa en prototyp till försäljning och reparation. Läs vidare för att få en lite närmare insyn i vad den här branschen handlar om.

Har utvecklats till ett totalåtagande

Om du anlitar en kontraktstillverkare av industriell elektronik idag köper du normalt inte bara en tjänst, du köper ett helt paket. Ett företag erbjuder alltså inte bara tillverkning av en produkt utan också flera tjänster runt omkring. Det kan röra sig om allt från själva konstruktionen till slutmontering. Denna typ av kontraktstillverkning blev populär under 90-talet och idag är det en bransch som bara växer och växer. Man räknar med en tillväxt på cirka 30-40 procent per år. Men hur kommer det sig att det går så bra för just denna bransch? Jo, för det första beror det på att outsourcing har blivit mycket mer populärt. För det andra beror det på att dessa företag numera erbjuder en helhetslösning som är väldigt attraktiv för deras kunder.

Mycket mer än bara tillverkning

Tidigare fick kontraktstillverkaren endast ett antal komponenter och hade som uppdrag att sätta ihop dem till en färdig produkt. Men idag handlar det om mycket mer än så. Idag kan det ingå allt från inspektion, konstruktionshjälp och olika former av tester. Det kan också ingå programmering beroende på vilken typ av produkt det handlar om.

Men helhetslösningen slutar inte där. Andra saker som många av dessa företag hjälper till med är inköp och kontakt med potentiella kunder, hantering av all form av logistik samt paketering. Det betyder att kunden som köper produkten endast behöver ha kontakt med en firma och slipper ta kontakt med flera olika företag. Det betyder också att de får hjälp med områden som de själva kanske inte känner sig så bekväma med. Flextronics är ett av de största företagen i branschen och de är ett bra exempel på ett företag som erbjuder en helhetslösning till alla sina kunder. Detta är verkligen en bransch som blomstrar och det märks på de starka siffrorna som företagen fortsätter att redovisa år efter år.

Mycket handlar om att tillfredsställa sina kunder

Många företag inom den här branschen är medvetna om den hårda konkurrensen och att det alltid står någon som är redo att ta över dina kunder om du inte kan leverera fullt ut. Det är också därför som det har blivit så viktigt att kunna leverera ett fullt paket som uppfyller alla krav en kund kan tänkas ha. Många kontraktstillverkare inom industriell elektronik söker långvariga kontrakt och samarbeten där de kan ha en nära dialog med sina kunder. Ju längre du samarbetar med en kund desto bättre lär du känna dem och anpassa dig efter de önskemål som de kan tänkas ha. I en intervju med Enics VD från 2013 säger han att fokus är det viktigaste för att lyckas i denna bransch. Det går inte slappna av en sekund utan man måste hela tiden tänka på hur man kan förbättras och hur företaget kan utvecklas. Han påpekar också hur viktigt det är att få sina anställda att känna att de är en del av företaget och att det ska vara roligt på jobbet.